rajfotografie

COMPOSITIE - achtergrond

Effect van de achtergrond

Fotografie is tweedimensionaal, dwz er zit geen diepte in. Het onderwerp dat we fotograferen valt samen met zijn achtergrond. Een achtergrond met felle kleuren of voorwerpen geeft een onrustig beeld. Bij een onopvallende achtergrond is dat minder.

Harmonie

Een goede achtergrond zorgt ervoor dat voor-en achtergrond mooi bij elkaar passen. De voorgrond krijgt de meeste aandacht en de achtergrond ondersteunt dat, zonder zelf al te veel aandacht te vragen. De foto is dan in harmonie.

Bovenstaande foto is even voor Kerst gemaakt vanachter een beregende winkelruit. Het kleine diafragmagetal dat gebruikt is geeft een beetje onscherpte in de achtergrond. De focus ligt meer op de voorgrond bij de silhouetten.

harmonieus en spannend

De foto is harmonieus en spannend en straalt warmte uit door de kleuren donkerrood en okergeel.

De tweede foto is vanaf hetzelfde punt gemaakt. De focus ligt nu op de waterdruppels op de ruit. Op de achtergrond mensen die in de regen lopen. Ook hier zijn voor- en achtergrond harmonieus met elkaar verbonden.


Nieuwe achtergrondlaag

Beeldbewerkingssoftware zoals Photoshop (PS) geeft de fotograaf haast onbeperkte mogelijkheden om te corrigeren en te manipuleren. Ook de achtergrond van een foto kan in PS heel goed gemanipuleerd worden. Met PS snij je de achtergrond uit een foto en je plakt er simpelweg een andere achtergrond op een nieuwe laag voor in de plaats. Het wordt veel gedaan met wisselend succes. Niet alle foto's zien er na deze manipulatie beter uit maar technisch is het principe bruikbaar.

Ook aan bovenstaande foto is een nieuwe achtergrond toegevoegd. De voorgrond is gekopieerd en in een nieuwe achtergrondlaag in zwart-wit achter de voorgrond gezet. Beide lagen zijn zo geplaatst dat er perspectief ontstond waarmee de compositie is verbeterd.

Achtergrond door Bokeh

Wanneer je de achtergrond totaal onscherp maakt spreken we van bokeh. Dat ontstaat door een hele grote lensopening (laag diafragmagetal) te gebruiken bij het maken van de foto. De achtergrond wordt dan zo onscherp dat slechts vage contouren ervan zichtbaar zijn. Vaak zie je ook de lamellen van de sluiter van het objectief erin terug. Felle kleuren en patronen vloeien samen en creëren een rustige, soms zelfs schilderachtige achtergrond.

De volgende foto toont bokeh. Het is een van de vele technische mogelijkheden die camera's zelf bieden om de achtergrond te beïnvloeden.

Bovenstaande foto is gemaakt in een museum bij bestaand licht. Met het grootst mogelijke diafragma gefotografeerd (hier f1.4) vervaagt de achtergrond helemaal. Het bronzen handje ligt op een glazen plaat en de voorwerpen eronder reflecteren de verlichting van de vitrine. Door het lage diafragmagetal is alleen het handje scherp en de achtergrond helemaal niet.

Achtergrond neutraliseren

De kleur in de achtergrond kan je neutraler maken door de kleur te verwijderen. Beeldbewerkingssoftware biedt de mogelijkheid om de kleurintensiteit van de achtergrond te verminderen of zelfs geheel te verwijderen. Je kent ze wel, de foto's met alleen een detail in kleur en de rest zwart-wit.

Onderstaande foto laat het effect zien. De bank was oorspronkelijk geel. Om de mooie rode schoenen alle aandacht te geven is alle kleur uit de foto gefilterd behalve de kleur rood. Het resultaat is dat de schoenen naar de voorgrond getrokken worden, de achtergrond omsluit ze alleen.