rajfotografie

CREATIEF - Staalwol

Staalwol

Staalwol bestaat uit hele fijne draadjes staal of ijzer, zo dun dat het bij elkaar gevouwen een wollig bolletje vormt. Staalwol dus!

gebruik van staalwol

Door de fijnheid en hardheid van de staaldraadjes kun je er goed mee schuren of schoonmaken. De krasjes die het schuren met staalwol veroorzaakt zijn zo klein dat er een glad en schoon oppervlak ontstaat. Je kan er dus mee polijsten.

soorten staalwol

Net als bij gewoon schuurpapier is staalwol verkrijgbaar in verschillende grofheden, van grof tot heel fijn. Ook is het te koop met zeep erin zodat je er ook gewoon mee kunt schoonmaken en ontvetten.

staalwol is brandbaar

Een bijzonder eigenschap van staalwol is dat het brandbaar is. Dat zou je niet verwachten, het is immers gemaakt van een onbrandbare vaste stof, staal of ijzer! Het bewijs is zo geleverd. Neem een plukje staalwol - zonder zeep - en steek het aan met een lucifer of aansteker. Het brandt!

Waarom brandt staalwol?

Voor verbranding heb je drie dingen nodig,

  • brandstof
  • zuurstof
  • en een voldoende hoge
  • ontbrandingstemperatuur

Door staalwol te verhitten - door het aan te steken - treedt er een chemische reactie plaats waardoor er ijzeroxide ontstaat. Deze reactie zien we als verbranding van staalwol. Verbranding geeft licht en de verbranding van staalwol geeft - gedurende een beperkte tijd - heel veel licht. De verbrandingsreactie is fel en hevig maar duurt niet lang. Heel geschikt om er lightpainting mee te doen.

Lightpainten

Lightpainten, het schilderen of tekenen met licht is een creatieve fototechniek waarbij je met een kleine lichtbron bewegingen maakt. Je fotografeert die bewegingen met een lange sluitertijd. Je doet het in het donker om het lightpainten helder op je foto te krijgen. Deze techniek staat ook bekend als 'luminografie'. De mogelijkheden en variaties zijn bijna onbeperkt.

staalwol, lightpainting

De foto toont een lightpainting waarbij een bolletje staalwol werd rondgedraaid. De draaiende beweging zorgt voor een zuivere cirkel en de rond vliegende brandende stukje ijzeroxide vormen een waaier van licht. Alles bij elkaar duurt de verbranding niet veel langer dan rond de twintig seconden.

benodigdheden voor lightpainten

Een waarschuwing vooraf is belangrijk. Brandend staalwol veroorzaakt een vonkenregen. Kies dus een plaats voor je experiment waar die vonken geen kwaad kunnen! Draag ook kleding die niet makkelijk vlam vat, nylon is geen goed idee! Brandgaten loop je toch wel snel op in je kleding.

  • Koop een pak staalwol van de fijnste soort. De draadjes moeten heel dun zijn. Het is goedkoop en te koop bij iedere bouwmarkt. Let op dat er geen zeep in zit, het moet pure staalwol zijn.
  • Gebruik een houder waar de staalwol in kan. Een garde (slagroomklopper) van metaal is prima te gebruiken
  • Bevestig de garde aan een stuk (onbrandbaar) draad zodat je de garde mooi rond kunt draaien zonder de grond te raken
  • Prop voldoende staalwol tussen de draden van de garde
  • Steek de staalwol aan en draaien maar
  • De fotografen hebben vooraf hun camera's op statief gezet, scherpgesteld en de camera op tijdopname ingesteld.

Kaarten maken

Lightpainting is heel goed te gebruiken voor het maken van een originele (kerst)kaart. De onverwachte lichtpatronen geven een bijzonder effect aan een kaart.

staalwol, lightpainting

Deze voorbeelden laten zien hoe grillig het verloop van lightpaintng kan zijn. Vang je in de ene opname een groot en vurig geheel, in de volgende opname zie je slechts een heel bescheiden spektakel van vuur en vonken.

staalwol, lightpainting

Ben je niet tevreden? Maak dan meer opnamen of combineer gemaakte opnamen in de nabewerking door ze als lagen samen te voegen. De nabewerking biedt genoeg ruimte voor experimenten met beeld en kleur.

staalwol, lightpainting

Ook dit experiment laat zien dat je met beperkte middelen en veel enthousiasme heel leuke en sprankelende foto's kunt maken.