Directe opslag van bestanden kan op de internal hard disk drive (HDD) van je computer, ook van fotobestanden. Veel PC's en laptops hebben een ingebouwde geheugenkaartlezer. Plaats de geheugenkaart in deze lezer en importeer je foto's direct via fotosoftware. Je PC of laptop herkent de geheugenkaart als een externe schijf. Met de gebruikte software kan je de geïmporteerde foto's meestal ook voorzien van extra gegevens zoals trefwoorden. Standaard worden de gegevens van de foto als EXIF-bestand geïmporteerd en vastgelegd.
Iedere HDD crasht een keer. Dat is het risico van opslag op alleen je HDD. Er zijn bedrijven die gecrashte HDD's nog kunnen lezen maar dat kost redelijk veel euro's. Je kunt dit risico verminderen door je data ook extern op te slaan. Het zou een vast onderdeel van je workflow moeten zijn.
Wil je meer lees- en schrijfsnelheid dan is er sinds enkele jaren de solid-state drive (SSD). Deze drive overklast de traditionele HDD met een factor 10. Een SSD leest en schrijft 10 keer sneller dan een normale HDD. Tel daarbij op de ultrakorte toegangstijd van nog geen 0,1 milliseconde en je hebt de beschikking over een supersnelle schijf.
Voor fotografen een prima oplossing omdat fotobestanden behoorlijk groot kunnen zijn. Bijvoorbeeld een reeks vakantiefoto's van 8 à 900 foto's vraagt al gauw 25 Gigabyte aan ruimte. Wegschrijven en opslaan duurt al gauw ruim twintig minuten. Een SSD doet dat veel sneller en biedt dan uitkomst!
Leg de Samsung 850 EVO 1TB naast dezelfde SSD van 2TB en de prijs stijgt van ongeveer 330 naar 675 euro. De veel kleinere Samsung 850 EVO SSD van 500 Gb kost 170 euro. Alledrie zijn het interne harddisks die geschikt zijn voor inbouw in laptop en desktop als vervanging van de HDD. Een simpel rekensommetje dus!
Een redelijk goedkope en veilige oplossing voor opslag van foto's is de externe harde schijf, een HDD in een behuizing die je via de USB-poort op je computer aansluit. Ze zijn er in vele soorten en maten. De opslagcapaciteit kan variëren van enkele tientallen Gigabytes tot meer dan twee Terabytes. Keuze genoeg.
Een HDD biedt verder het voordeel dat ze makkelijk te vervoeren zijn, je stopt ze in je tas. Wel is enige voorzichtigheid geboden. Ze zijn wel tegen een stootje bestand maar zware schokken (vallen) overleven ze niet. Wel zijn er externe HDD's te koop die sterker zijn, met zogenaamde rugged disks in een schokbestendige kast.
Externe HDD's hebben geen eigen besturingssysteem (OS); ze worden bedient vanuit het OS van de computer. Ze moeten met een PC of laptop verbonden zijn om te kunnen gebruiken. Dat is ook direct het grootste nadeel. Ook de snelheid waarmee ze data wegschrijven kan een beperking zijn. Kies altijd voor de hoogste USB-overdrachtsnelheid die je PC of laptop kan leveren.
Er bestaan externe HDD's die geheugenkaarten direct kunnen uitlezen en de inhoud opslaan. Je hebt dan geen PC of laptop nodig. Handig op reis maar wel prijzig. Kijk bij Nextodi voor meer info.
Beschik je thuis over een netwerk en dat is bij veel mensen steeds vaker het geval, dan is een NAS een mooie oplossing. Een NAS of Network Attached Storage bestaat uit een een of meer harde schijven die constant beschikbaar zijn in het thuisnetwerk. Het is een server met veel opslagcapaciteit waarop je foto's, films en muziek kunt opslaan en vooral 'delen'. Alle huisgenoten kunnen vanaf hun eigen laptop, desktop, tablet of smartphone gegevens uit de NAS ophalen en gebruiken
De opslagcapaciteit van een NAS is ook aan een maximum gebonden. Het minimum is slechts een harddisk, beter is twee en bij voorkeur vier. Heb je erg veel data dan zal uitbreiding nodig zijn. Hoe meer harde schijven een NAS heeft hoe duurder de NAS zal zijn. Reken wel op enkele honderden euro's maar dat is het behoud van kostbare foto's zeker waard!
Een Nas kan ook backups van data maken. Bij de instellingen geef je aan welke bestanden en op welke momenten een backup moet worden uitgevoerd.
Bevat een NAS meer dan twee harde schijven dan kan de NAS voor extra veiligheid van je opgeslagen data zorgen door de data over meer dan een harde schijf te verdelen. Dit wordt 'redundant array of independent disks' of kortweg RAID genoemd. Het brengt wat extra kosten met zich om extra harddisks in een NAs te hebben maar het heel grote voordeel is de grotere opslagcapaciteit en natuurlijk de veiligheid van je opgeslagen data. Voor een indicatie van de kosten kijk je bij de verschillende merken die een NAS aanbieden zoals Synology, Netgear, Qnap, Seagate en Westeren Digital. Deze lijst is niet uitputtend, er zijn er meer.