De sluiter van een camera gaat niet eeuwig mee. Het aantal foto's dat je ermee kunt maken is beperkt.
Dit klinkt wat alarmerend maar is het niet. Het aantal foto's dat je kunt maken is heel erg groot. Iedere fabrikant geeft het aantal foto's op dat je minimaal met je camera kunt maken. Meestal zijn dat er tussen de 50.000 en 100.000. Uiteraard speelt kwaliteit een rol. Een kwalitatief betere sluiter houdt het langer vol. Gesproken wordt over 'clicks', 'sluiterbewegingen' of 'imagenumber'.
Wil je weten hoe ver je camera al is, kijk dan naar het ImageNumber in de RAW-data van de laatste foto die je hebt gemaakt.
Maak een foto en open die foto in Photoshop. Ga naar File of Bestand en kies vervolgens File Info of Bestandsinfo of gebruik de shortcut Alt+Shift+Ctrl+I. Zoek op 'imagenumber' in het zoekveld. Je vindt dan het imagenumber zoals de uitsnede van de Bestandsinfo hieronder laat zien.
Het aantal clicks, ook wel shuttercount genoemd, heeft dezelfde functie als de kilometerstand van een tweedehands auto. Koop je een tweedehands camera dan wil je weten hoeveel clicks er op de teller staan. Oudere digitale camera's hadden een maximaal aantal sluiterbewegingen van ongeveer 50.000. Bij de nieuwste en duurdere camera's ligt dat aantal al voorbij de 250.000.
Het achterhalen van het aantal shuttercounts is helaas niet altijd even gemakkelijk.
Nikon en Pentax geven standaard het aantal gemaakte foto's weer in hun Exif-data. Dat is helaas niet bij alle cameramerken zo. Voor Canon bestaat er wel een aparte tool maar daar moet je iets voor betalen. De app kost enkele euros en is ook bruikbaar voor Nikon en Pentax. Met Photoshop kun je in een Canon camera het imagenumber niet achterhalen zoals hiervoor uitgelegd.
Voor andere cameramerken dan Nikon, Pentax en Canon zul je goed moeten zoeken op Internet om een tool te vinden die dat wel doet als die er al zijn.
Er zijn wel veel tools die Exif-data uitlezen en presenteren. Een van de meest uitgebreid is Photome Het is een gratis tool waarmee je alle gegevens die in foto's zijn opgeslagen, kunt lezen. Het programma leest de Exif-data van heel veel camera's. De rij data die Photome geeft is erg uitgebreid, veel uitgebreider dan een gewone fotograaf waarschijnlijk wil weten of kan begrijpen. Wil je bijvoorbeeld aan kleurbeheer gaan doen? Ook dat ondersteunt Photome. Het toont kleurprofielen volgens de normering van het International Color Consortium.
Maar helaas, ook hier geen geen shuttercount of imagenumber!
In de tabel een beperkt lijstje van links naar gratis programma's die Exif-data lezen of shuttercount procedures uitleggen voor een bepaald merk camera. Sommige cameramerken voorzien niet in shuttercount data. Volgens de fabrikant valt dat binnen het onderhoudsmenu en is dus niet zichtbaar voor de gebruiker.
Camerashuttercount.com |
Picture Information Extractor, PIE |
SONY Alpha DSLR/DSLT/NEX |
Faststone Viewer |
Panasonic |
Olympus |
Leica |