rajfotografie

TECHNIEK - Back Button Focussing

Scherpstellen met Back Button Focussing

Back button focussing is een alternatief voor scherpstellen via de ontspanknop. De meeste moderne camera's stellen scherp wanneer je de ontspanknop half indrukt. De ontspanknop heeft dan twee functies, scherpstellen en afdrukken. Dat kan ook los van elkaar gebeuren al zal niet iedere camera die optie hebben. De optie is vaak wel beschikbaar op de wat uitgebreidere DLSR-camera's.

De vraag rijst natuurlijk meteen waarom je twee knoppen zou gebruiken wanneer het ook met een kan. Zitten daar dan voordelen aan?

de voordelen

Belangrijk voordeel van BBF is dat je constant kunt focussen en dus geen keuze meer hoeft te maken in instelling tussen scherpstellen bij een enkelvoudige opname en continue scherpstellen. BBF neem dat van je over zodat je je op het onderwerp kunt concentreren.

de nadelen

Het grootste nadeel is dat je je camera op een andere manier moet leren gebruiken. Je gebruikt je duim voor het scherpstellen en je wijsvinger voor het indrukken van de ontspanknop. Dat is even wennen maar gaat vrij snel vanzelf. Wèl kan het voorkomen dat je met je andere oog door de zoeker moet kijken om je duim de ruimte te geven. Rechter oog door de zoeker ipv het linker oog.

Hoe stel je BBF in?

Back button zegt het al, je gebruikt een knop op de achterkant van de camera die het scherpstellen van de ontspanknop overneemt. Je moet het zelf instellen op je camera. Zoek in het menu van je camera naar de optie om de autofocus-knop achter op je camera als scherpstelknop te gebruiken. Het is bij iedere camera anders dus Google even hoe je het voor jouw camera kunt instellen. Heb je dat gedaan dan kun je scherpstellen met de AF-knop en de foto maken met de ontspanknop. Let erop dat je het ook weer zelf moet uitschakelen als je weer terug wilt naar het gecombineerd gebruik van je ontspanknop.

hoe werkt het?

Back button focussing wordt vaak gebruikt bij sportfotografie. Je stelt eerst scherp met de back button en maakt vervolgens foto's zonder je verder te hoeven letten op het opnieuw scherpstellen. Je hoeft niet bang te zijn dat de ontspanknop tussen twee foto's in nog even snel opnieuw scherp gaat stellen. Groot voordeel is dus dat je sneller kunt fotograferen en geen extra tijd verliest met tussendoor scherpstellen op het onderwerp.