rajfotografie

CREATIEF - Straatfotografie

Wat is straatfotografie?

Veel fotografen kregen bekendheid door de foto's die zij 'op straat' maakten. Straatfotografie ontwikkelde zich vanaf het ontstaan van de fotografie tot een serieuze fotografiestijl. Henri Cartier-Bresson en Vivian Maier zijn twee hele bekende straatfotografen die met hun werk de straatfotografie onder de aandacht brachten. Kijk ook eens op de site van Straatfotografie.nl of van Fokko Muller. Inspirerende sites met veel prachtige voorbeelden.

definities

Vaak discussiëren fotografieliefhebbers over wat nu precies straatfotografie is. Volgens de een is het fotografie op straat en volgens de ander vallen ook andere openbare ruimten binnen het werkterrein van de straatfotograaf.

Er bestaat geen algemeen geldende definitie van straatfotografie. Iedere definitie is een beetje waar en dat is wel zo prettig! Juist met straatfotografie is doen belangrijker dan erover discussiëren.

respect

Mijn straatfotografie is de fotografie van mensen in een openbare ruimte. De foto's moeten de mensen die erop staan niet compromitteren en met respect weergeven. Dat betekent dat het alledaagse afbeeldingen zijn die best iets grappigs mogen tonen zonder de mensen belachelijk te maken. Straatfotografie toont de mens in zijn leefruimte buiten de privésfeer van het eigen huis.

kleur of zwart/wit?

Veel straatfotografie is in zwart/wit, waarschijnlijk omdat het al een 'oude' vorm van fotografie is. Er is niets op tegen om in kleur te fotograferen. Kwestie van smaak of om een bepaald effect te bereiken. De keuze is aan de fotograaf.

portretrecht

Foto's die in de openbare ruimte zijn gemaakt zijn in principe 'vrij', dat wil zeggen dat de fotograaf het recht heeft ze te publiceren. Toch kan het zijn dat afgebeelde personen bezwaar hebben tegen publicatie omdat zij publicatie liever niet willen. Zij kunnen dat bezwaar kenbaar maken omdat zij immers het 'portretrecht' op hun afbeelding behouden. De vrijheid (auteursrecht) van de maker - de fotograaf - is dus zeker niet absoluut. Wil je die zekerheid wèl dan is het verstandig de afgebeelde persoon om toestemming voor publicatie te vragen. Een getekende verklaring is het mooiste maar ja, niet altijd mogelijk.

Tips voor straatfotografie

Straatfotografie gebeurt in een fractie van een seconde. Je ziet iets gebeuren en drukt af. Gelukt? Mislukt? Dat heb je zelf redelijk in de hand. Stel jezelf in staat om snel en trefzeker te fotograferen. Daarom een paar tips.

  • Gebruik het objectief waar je het meeste ervaring mee hebt. Je moet snel kunnen werken.
  • Zorg voor een voldoende snelle sluitertijd en gebruik een lichtsterk objectief.
  • Observeer je omgeving, let op lichtval, lichtintensiteit en beweging van potentiële onderwerpen.
  • Kies een standpunt van waaruit je de compositie van je beeld goed kunt overzien.
  • Stel je camera in op `back button focussing` als je camera die mogelijkheid heeft. Dat werkt sneller.
  • Varieer je camerastandpunt om aantrekkelijke composities te krijgen.
  • Probeer de beweging van je onderwerpen te vangen door meetrekken of panning.
  • En het meest belangrijke, kijk, kijk, kijk en heb geduld! Soms maak je honderd opnamen zonder resultaat en dan ineens is daar die ene foto die eruit springt! En dat maakt straatfotografie zo leuk.

Kijk voor meer voorbeelden in de Fotogalerij.

voorbeelden straatfotografie