rajfotografie

CREATIEF - Fotobond en Fotoclubs

Fotobond

Het Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie, kortweg de Fotobond, is de landelijke bond waar veel amateurfotografen lid van zijn. Organiseert landelijke fotowedstrijden, informatiebijeenkomsten en cursussen.

BMK

De Fotobond kent een Bondsmeesterklasse voor fotografen die alleen door ballotage tot de Landelijke Groep Bondsmeesterklasse worden toegelaten. Uiteraard worden alleen die fotografen toegelaten die op een hoog niveau fotograferen.

Wedstrijden NCV

Jaarlijks organiseert het Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie enkele wedstrijden waaraan de leden kunnen meedoen. Voor meer details over deelname en reglement is de site van het Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie de beste bron.

Lokale fotoclubs

De Fotobond is ingedeeld in 17 afdelingen met daarin ongeveer 309 aangesloten regionale fotoclubs.

lid worden

De meeste fotoclubs bieden de mogelijkheid om een of meerdere keren te komen kijken voordat je tot lidmaatschap besluit. De jaarlijkse contributie van de clubs varieert sterk, van enkele tientjes tot ruim boven de 100 euro per jaar. Het hangt vaak af van de faciliteiten en activiteiten die de clubs bieden.

leerzaam

Lidmaatschap van een fotoclub kan heel leerzaam zijn. Het meeste leer je van mensen die inhoudelijk iets over fotografie kunnen vertellen en je daarin kunnen en willen begeleiden. Op pad gaan met een deskundige of het intern volgen van een workshop is wat je als lid van een fotoclub zou mogen verwachten.

leercurve

Zelf doen en vooral je zelfkritisch vermogen ontwikkelen, werkt op termijn goed. Het leereffect zit toch in het eigen werk maken, individueel of in clubverband.

eigen club?

Natuurlijk kun je ook zelf een club oprichten met gelijkgestemde fotografieliefhebbers. Samen op pad om te fotograferen is leuk! Misschien wel leuker dan op te gaan in de geschreven en ongeschreven regels van een grotere club!