rajfotografie

OPSLAGMEDIA - Cloud

Opslag in de Cloud

Wil je geen extra externe harddisk of NAS aanschaffen dan is er het alternatief van opslag in de Cloud.

Je schrijft je foto's gewoon weg naar een server ergens ter wereld waar ze voor je bewaard worden. Je foto's zijn altijd toegankelijk, ook vanaf andere apparaten die je gebruikt. Delen van je foto's met anderen kan ook. Je moet die anderen dan wel autoriseren om in jouw deel van de Cloud te kijken.

De Cloud is wolkenloos!

De Cloud is niets anders dan een opslagplek ergens op het internet. Er zijn veel IT-bedrijven die opslagruimte in de Cloud aanbieden, uiteraard tegen betaling. Hoewel de naam anders suggereert verdwijnen je foto's dus niet in de wolken. Ze staan gewoon op een server waar je een stukje digitale opslagruimte hebt gehuurd. De grootte van dat stukje drukken de verhuurders (opslagdiensten) uit in Giga- of Terabyte.

Voordeel van Cloudopslag is dat je al je kostbare foto's buiten je eigen huis of kantoor opslaat. Ze zijn veilig voor brand, diefstal en wat dan ook en onbeperkt toegankelijk.

Synchronisatie

Synchronisatie is het buzzword bij Cloudopslag. Maak je gebruik van een opslagdienst in de Cloud dan kun je data met al je apparaten benaderen en gebruiken. Waar je ook bent, je kunt er altijd bij met een smartphone of tablet.

Voorwaarde is wel dat je de opslag in de Cloud voor alle apparaten die je gebruikt 'synchroniseert'. Dat betekent dat iedere wijziging die je vanaf een van je apparaten in je Cloudopslag aanbrengt automatisch ook op je andere apparaten zichtbaar zal zijn.

Dat geldt voor zowel toevoegen als verwijderen van foto's. Dat laatste kan soms onhandig zijn dus enige voorzichtigheid is wel nodig. Want weg is weg! Wanneer de opslag gesynchroniseerd wordt met je thuiscomputer, levert het thuis geen extra opslagruimte op je harddisk op.

Opslagdiensten

Bekende namen van opslagdiensten zijn Google Drive, Microsoft OneDrive en TransIP.

Een volledige lijst van Cloud opslagdiensten is lang. Soms bestaan Cloud opslagdiensten maar kort. Ze gaan failliet of een ander IT-bedrijf neemt ze over. Een recent overzicht maken en bijhouden is dus lastig, de veranderingen zijn frequent. Zoeken op Internet is handiger. De hierboven genoemde opslagdiensten zijn redelijk stabiele diensten, daarover dus iets meer informatie.

Google Drive en Microsoft OneDrive bieden hun gebruikers een beperkte gratis opslag in de Cloud. Daarnaast hebben ze prijsvriendelijke abonnementen.

  • Google Drive
  • Gratis opslag is tot 15 Gibabyte. Wil je meer dan betaal je voor 100 Gb 1.99 euro per maand en voor 1 Terabyte 9.99 euro per maand. Jaarbetaling kan en geeft nog wat korting op de abonnementsprijs.

  • Microsoft OneDrive
  • OneDrive biedt gratis opslag tot 5Gb. Je hoeft je alleen te registreren.

    Voor 2 euro per maand krijg je 50 Gb opslagruimte. Voor 1 Tb kun je abonneren voor 7 euro per maand. Deze optie biedt de mogelijkheid om Office 365 Personal in het abonnement op te nemen.

    De huur van 5 Tb opslagruimte kost 10 euro per maand en staat 5 gebruikers toe met ieder 1 Tb opslagruimte. Dit abonnement is ook gecombineerd met Office, de home-versie.

Gratis Cloudopslag

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen!

TransIP biedt 1 TB gratis opslagruimte aan! De moeite waard omdat TransIP onder Nederlandse wetgeving werkt en dus ook Nederlandse privacyregels hanteert. De meeste andere opslagdiensten werken onder Amerikaans recht. En de Amerikanen gaan juridisch net iets anders om met privacy dan Nederlanders, dat is bekend!

Om van TransIP gebruik te kunnen maken stuur je ze een verzoek via hun site. Het duurt niet lang voordat je je Cloud opslagruimte kunt gaan gebruiken. IP Stack biedt een handige interface om de bestanden op je PC te selecteren en te uploaden.