rajfotografie

TECHNIEK - camera kopen

Wat kan je kiezen?

Er zijn veel soorten camera's te koop. Ze verschillen in prijs, kwaliteit en technische mogelijkheden maar ook in gewicht, bedieningsgemak en grootte.

Hoe kies je uit dit aanbod de meest geschikte camera? Denk eerst na over wat je met een camera wilt doen. Alleen fotograferen om herinneringen vast te leggen of wil je technisch en creatief het onderste uit de kan?

Je kunt kiezen uit een spiegelreflexcamera (DSLR), een systeemcamera of een compactcamera. Hieronder een korte samenvatting per camerasoort.

DSLR-camera

Een Digital Single Lens Reflex camera is een spiegelreflexcamera. De ingebouwde wegklapbare spiegel laat het beeld in de zoeker zien. Door de ontspanknop in te drukken - je maakt dan een foto - klapt de spiegel omhoog en wordt hetzelfde beeld op de sensor geprojecteerd.

single lens betekent dat het een eenogige spiegelreflexcamera is. De camera gebruikt een en hetzelfde objectief voor het beeld in de zoeker en het belichten van de sensor.

populair

DSLR-camera's zijn robuuste camera's. De objectieven zijn verwisselbaar. Daardoor kun je zowel macro-, tele- als 'normaal' fotograferen met een DSLR-camera. Hieraan danken DSLR-camera's hun populariteit onder zowel hobby- als professionele fotografen.

volledige controle

Met een DSLR-camera kan je volledig automatisch (auto), halfautomatisch (P) of handmatig instellen (M). Voor de echte fotoliefhebber is handmatig instellen de betere keuze. Je controleert dan het diafragma en de sluitertijd zelf. Ook kies je de beste ISO-waarde, de juiste witbalans en punt- of integrale belichting. Kortom, volledige vrijheid dus.

Automatische instellingen zijn niet verkeerd en leveren meestal prima foto's maar de instellingen zijn altijd 'gemiddelde' waarden. Het is juist heel leuk om daarvan af te wijken en een eigen 'stijl' van fotograferen te ontwikkelen. Bij een DSLR kan dat prima.

Naast de basiskeuzes bij het instellen beschikken DSLR-camera's over uitgebreide gebruiksmenu's met erg veel extra instellingen. Denk aan het maken van bijvoorbeeld dubbelopnamen, HDR-foto's of intervalopnamen. Het kiezen van het aantal actieve scherpstelpunten enzovoort.

De gebruiksaanwijzing van de camera erbij nemen en vooral alles uitproberen. Dat is het beste wat je kan doen.

zwaar

DSLR-camera's hebben hun gewicht als nadeel, ze zijn nogal zwaar, soms bijna een kilo! Moet je de hele dag met een DSLR-camera lopen, inclusief een extra objectief, dan kan het gewicht een nadeel zijn. Lichtere camera's zijn er genoeg, vooral de systeem- en compact camera's wegen aanzienlijk minder.

fullframe of kleiner?

DSLR-camera's zijn te koop met fullframe of kleinere sensoren. Fullframe wil zeggen dat de sensor 24x36 mm is. Dat is gelijk aan het 'kleinbeeldformaat' van de oude rolfilm. Voordeel van een fullframe-sensor is dat er meer informatie op kan worden opgeslagen.

Een fullframe-camera legt per gemaakte foto meer informatie in de fotobestanden vast dat voor de meeste fotografische toepassingen niet echt nodig is. De meeste fotoliefhebbers kunnen goed uit de voeten met wat minder en hebben dus geen fullframe-sensor nodig. Professionals kiezen vaak wèl voor een fullframe-camera omdat de eisen die zij aan hun fotografie stellen uiteraard hoger liggen.

flitser

Alle DSRL-camera's hebben een ingebouwde flitser. De kracht van deze flitsers is niet zo groot dus alleen bruikbaar om bij te flitsen. Voor beter flitswerk biedt een DSLR mogelijkheden om een externe flitser te gebruiken. Vaak kan een DSRL meer dan een flitser op afstand bedienen. Bij studiofotografie is dat zeker een vereiste.

prijs

De keuze tussen fullframe of niet is ook een kwestie van geld. De fullframe is duurder en ook de objectieven zijn redelijk kostbaar. Een camera met een kleinere sensor zal dan al gauw de voorkeur krijgen. Er is kwalitatief wel verschil maar voor de meeste fotoliefhebbers en het type foto's dat zij maken, is dat van weinig belang. Het kwaliteitsverschil uit zich door het ontbreken van een cropfactor. De beeldhoek van een fullframe-camera is net even groter. Wil je hele grote vergrotingen van je foto's maken dan is een fullframe-camera wel in het voordeel.

Systeemcamera

Camera's zonder opklapbare spiegels maar wel met verwisselbare objectieven werden in 2004 geïntroduceerd als 'systeemcamera'. Door het ontbreken van de spiegel zijn ze veel lichter dan een DSLR-camera.

zoekersysteem

Een systeemcamera moet - bij gebrek aan een opklapbare spiegel - voorzien zijn van een digitale zoeker of een led-screen op de achterkant van de camera. Led-screens hebben als nadeel dat het beeld in fel zonlicht slecht zichtbaar is. Je ziet dan dus minder goed wat je wilt fotograferen.

Niet alle systeemcamera's hebben standaard een digitale zoeker. Met zo'n zoeker heb je geen last van het zonlichtprobleem. Een digitale zoeker moet je los bij je systeemcamera kopen als het technisch mogelijk is die te gebruiken op de camera van je keuze. Is het mogelijk dan plaats je de zoeker in de hotshoe-aansluiting van je camera en het beeld van het display wordt automatisch weergegeven wanneer je door de zoeker kijkt.

sensoren

Net als bij DSLR-camera's zijn er ook systeemcamera's met fullframe en kleinere sensoren. Lees hier meer over de invloed van de sensorafmetingen bij het gebruik van verschillende objectieven.

objectieven

Objectieven van een DSLR passen niet op de vatting van een systeemcamera. Veel fabrikanten van systeemcamera's brengen ook hun eigen objectiefvattingen op de markt zodat ook tussen systeemcamera's geen uitwisseling van objectieven mogelijk is. Voor systeemcamera's zijn er dus merkgebonden series objectieven op de markt.

Maak je de overstap van een DSLR-camera naar een systeemcamera dan is dit wel een punt. Naast de camerabody zal je ook je objectieven moeten vervangen.

flitser

De ingebouwde flitser van een systeemcamera heeft net als die van een DSRL het nadeel dat het bereik beperkt is. Deze flitsers zijn alleen bedoeld om bij te lichten en niet om een zwaardere flitser met een hoger richtgetal te vervangen. Bij systeemcamera's is het vaak wel mogelijk om een externe flitser aan te sluiten of draadloos via de camera te bedienen.

prijs

Systeemcamera's verschillen in prijs niet sterk van DSLR-camera's.

Compactcamera

Van de zware DSLR naar de minder zware systeemcamera naar heel lichte en kleine compactcamera! Geen spiegel, geen verwisselbaar objectief en vaak wat minder technische snufjes maar toch heel goed in zijn soort. Veel mensen fotograferen graag met een compactcamera omdat ze handig in het gebruik zijn. Ze passen makkelijk in je tas of broekzak en maken ook nog prima foto's!

zoekersysteem

Compactcamera's hebben standaard een lcd-scherm dat hetzelfde nadeel heeft als hiervoor aangegeven. Bij helder zonlicht is de weergave van de schermpjes minder goed. Een paar foto's achter elkaar maken 'op de gok' kan dan wel helpen al heb je weinig zicht op compositie van je foto.

sensoren

De sensoren van compactcamera's zijn klein, een fullframe is niet beschikbaar.

objectieven

Het objectief van een compactcamera kan in- en uitzoomen zodat je een redelijk bereik hebt met het vaste zoomobjectief.

flitser

De meeste compactcamera's hebben een kleine ingebouwde flitser die heel vaak standaard in gebruik is. Meestal niet nodig en ook weinig effectief omdat de rijkwijdte van de flitser heel beperkt is. Uitzetten dus, als dat kan!

beeldformaat

Compactcamera's kunnen alleen in jpeg fotograferen. RAW zoals bij een DSRL is niet mogelijk.

prijs

Compactcamera's zijn goedkoper in aanschaf dan de DSLR-camera's en systeemcamera's omdat ze het heel kleine broertje van deze beide cameratypes zijn.

telefooncamera's

De meeste smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een redelijke goede camera. Je kan er ook videofilmpjes mee maken. De camera's van smartphones zijn klein en hebben uiteraard niet de technische mogelijkheden van een professionele DSLR en systeemcamera. Wel zijn er al opzetobjectieven en opzetzoekers op de markt waardoor de smartphone-camera een beetje meer in de buurt komt van een compact- en systeemcamera.

Tot slot

Met alle cameratypes kun je goede foto's maken. Het verschil zit in technische mogelijkheden, gewicht en prijs. Wie veel aan fotografie wil doen is het beste af met een DSRL of goede systeemcamera. Die liggen que mogelijkheden en kwaliteit heel dicht bij elkaar. Wil je dit allemaal niet dan is een compactcamera de beste keus.

Wat vaak gebeurt is dat je met fotograferen begint en erdoor gegrepen wordt! Dan is betere apparatuur al gauw een wens ...