rajfotografie

COMPOSITIE - Croppen of Bijsnijden

Croppen

Verbeter de compositie van een foto door bijsnijden of croppen. Croppen heeft twee effecten. Alles wat niet belangrijk is snij je weg en het beeld dat overblijft is groter. Door die vergroting kan je de compositie verbeteren. Er is meer nadruk op het hoofdonderwerp van je foto.

Croppen naar ander beeldformaat

Het originele beeldformaat heeft meestal een verhouding van 2:3. Bij een camera met een 24 megapixel sensor is dat 4000x6000 pixels. Snij je zo'n foto bij, dan heb je voldoende pixels over om ook een ander formaat te kiezen. Bijvoorbeeld 5:7 of 1:1. Zelfs dan kan je de compositie nog aanpassen door croppen.

Croppen is geen verkleining of vergroting

Croppen is alleen bijsnijden. Verkleinen of vergroten zijn wat de termen zeggen! Verkleinen of vergroten betekent dat je de lengte en/of breedte van de foto verandert. Je ziet het vaak op websites, een kleine foto die, wanneer je er met je muis overheen gaat, groter wordt afgebeeld. Een kleine thumbnail van bijvoorbeeld 60 pixels wordt vergroot tot de oorspronkelijke afmeting van de foto.

Voorbeelden

De volgende foto's laten zien wat croppen doet. Alle voorbeelden zijn uitsnedes van dezelfde foto. Kijk hoe de compositie verandert.

Onderstaande foto is het origineel, genomen met een 16-85mm Nikor op 16mm. Het volledige beeld laat ook een deel van het bootje zien van waaraf is gefotografeerd. Beetje storend in het beeld.

croppen

Snij je het bootje eraf - in dezelfde beeldverhouding als het origineel - dan wordt het beeld wat groter. Er treedt ook verlies op aan de bovenkant. De typerende ronding van de brug valt gedeeltelijk weg, helaas!

croppen

Je kunt het wegvallen van de brugboog voorkomen door in een andere beeldverhouding te croppen. Hier 1x1. De boog blijft zichtbaar en het bootje is ook hier weggesneden.

croppen

Croppen is dus bijsnijden en de keus is aan de fotograaf. Wat wil je wel en wat wil je niet laten zien. Bij digitale foto's is croppen makkelijk, zeker wanneer het bestanden van enig omvang zijn, dan blijft de kwaliteit van de gecropte foto prima.

Croppen als kwaliteitstest

Veel fotografen zijn erg geïnteresseerd in de digitale kwaliteit van hun foto's. Logisch, want als er kwaliteitsverlies optreedt wil je dat in het vervolg graag voorkomen. Croppen kan daarbij helpen. Je maakt een uitsnede uit een foto van bijvoorbeeld 600 pixels breed. Die uitsnede bekijk je vervolgens op je scherm waarbij je er voor zorgt dat de afbeelding daar ook 600 pixels breed is. Je ziet dan heel goed of de digitale kwaliteit van je foto voldoende is. Je ziet eventuele ruis, chromatische aberratie en het verloop in scherpte.

100% uitsnede

Het gaat hier dus om de 'digitale' kwaliteit door een zogenaamde 100%-uitsnede te maken. De 100% slaat hier op de verhouding tussen uitsnede en projectie. Onderstaande foto's zijn beide 320 pixels breed. De gecropte foto is gesneden uit het origineel op 100%. De crop is daardoor ook 100%. Anders gezegd, 1 pixel van de foto = 1 pixel op het scherm, in beide afbeeldingen.

Het gaat hier dus niet om de creatieve of artistieke kwaliteit, daarvoor gelden heel andere beoordelingscriteria.

croppen

croppen