Dagelijks worden er miljoenen foto's gemaakt met camera's en vooral ook telefoons.
Wat moet je met al die foto's? Je kunt ze opslaan op je computer, in de Cloud, op Facebook, Pinterest of Instagram. Daar staan ze dan, om vergeten te worden?
De oplossing is simpel, maak een fotoboek van je beste foto's en leg zo je mooiste herinneringen vast. De ervaring leert dat foto's kijken op je computer of telefoon veel minder leuk is dan wegdromen in een zelfgemaakt fotoboek.
Een fotoboek maken kost tijd en moeite maar het resultaat is meestal schitterend. De prijs variëert met de omvang van je fotoboek. Een paar tientjes ben je wel kwijt. Daar staat tegenover dat je een uniek fotoboek hebt, een prachtig cadeau! Begin met een klein album en kijk hoe het resultaat je bevalt.
Wil je aan de slag met een fotoboek, maak dan een stappenplan. De belangrijkste stappen zijn hierna beschreven.
Het stappenplan beschrijft:
Er zijn heel veel bedrijven die gratis eigen software aanbieden om een fotoboek te maken. De printservice is uiteraard niet gratis. Hieronder een alfabetische lijst met namen van printservices en de links naar hun websites.
Deze lijst is niet bedoeld om reclame te maken voor deze bedrijven. Zelf testen welke aanbieder het beste bij jouw wensen past om een fotoboek te maken is de oplossing.
Volg de links en kijk welke printservice voor jouw doel de beste is.
Selecteer eerst de foto's die je in je fotoboek wilt hebben. Wees kritisch, neem alleen de beste en negeer de rest. De mooie foto's in je boek eisen alle aandacht op zodat je foto's die je niet opneemt, helemaal niet mist.
Ook het aantal foto's dat je selecteert is belangrijk. Een fotoboek is leuk maar maak er geen telefoonboek van met duizenden foto's. Dan schiet het zijn doel voorbij. Vervelend om door te kijken en de prijs van printen zal heel hoog zijn.
Maak een slimme selectie, wees kritisch en kies alleen de beste, leukste en mooiste foto's!
Na de eerste selectie controleer je of de kwaliteit van kleur, belichting en scherpte van je foto's goed zijn. Zet ook de horizon recht! Een scheve horizon staat niet mooi. Je kunt foto's verbeteren met fotobewerkingssoftware. Heb je dat niet, geen probleem, de meeste gratis software van printservices hebben ook wat bewerkingstools in hun software opgenomen waarmee je je foto's kunt verbeteren en corrigeren.
Sla je selectie foto's op in een map met een duidelijke naam. Niet alleen foto's maar bijvoorbeeld 2018-vakantiefotos-fotoboek. Iedere naam is goed als duidelijk is wat er in de map staat.
Het lijkt op het intrappen van een open deur maar er zijn nog genoeg fotografen die foto's kwijtraken omdat ze slordig zijn. Ze weten niet meer in welke map bepaalde foto's staan door een vage naamkeuze.
Bij de meeste afdrukservices kun je kiezen uit de formaten staand, vierkant of liggend. Binnen deze formaten kunnen weer afmetingen gekozen worden. Een staand fotoalbum kan bijvoorbeeld 10x13 centimeter zijn maar ook 21x28cm (A-4) of zelfs 27x36cm. Het aantal afmetingen is zeer ruim zodat er altijd wel een goed formaat tussen zit voor jouw fotoboek.
Kies je voor een standaard fotoboek of een fotoboek waarbij de pagina's volledig plat kunnen liggen? Voordeel is dat je ook de middenruimte kunt gebruiken en een foto over de volle breedte van je fotoboek kunt plaatsen. Zie het verschil hieronder.
standaard met tussenruimteplatliggend zonder tussenruimte
Harde, zachte kaft of ringband? Maak je keuze en geef ook aan of je een kaft met of zonder foto wilt. Geef ook aan of je platliggende pagina's wilt of niet.
Kies ook de kwaliteit van het papier, glanzend, zijdeglans of mat.
Kies het aantal pagina's dat je wilt gebruiken. Dat is uiteraard afhankelijk van het aantal foto's dat je in je fotoboek wilt hebben en het aantal foto's dat je per pagina wilt opnemen.
Kom je pagina's te kort dan voeg je extra pagina's toe, altijd twee tegelijk. De prijs van je fotoboek stijgt dan wel.
Printservices bieden een aantal standaard opmaaksjablonen aan die je kunt gebruiken om je foto's snel en makkelijk te plaatsen. Hieronder twee van de vele mogelijkheden.
Er zijn meestal sjablonen voor een, twee of meer foto's per pagina.
Voordeel is dat je foto's mooi uitgelijnd op een pagina komen te staan. Nadeel is dat sjablonen vaak net niet die indeling bieden die je zou willen.
De software van printservices staat toe dat je ook je eigen sjablonen kunt ontwikkelen en vastleggen. Handig en de meest creatieve manier om een fotoboek te maken met een geheel eigen karakter.
Veel afdrukservices bieden de optie om de geselecteerd foto's automatisch in een fotoboek te plaatsen. Dat gaat snel maar je bent afhankelijk van de keuzes die het programma voor je maakt. Vaak ga je dan achteraf toch weer foto's verplaatsen, vergroten of verkleinen. Het is handig voor wie heel snel klaar wil zijn maar dat is dan ook wel het enige voordeel!
Zèlf bepalen waar een foto komt te staan, hoe groot en in combinatie met welke andere foto(s) is een veel creatiever manier van vullen.
Naar keuze kun je je foto's van een tekst voorzien. Een goede vuistregel is om de lettergrootte niet te groot te kiezen en door het hele boek één lettertype te gebruiken. Dat is het minst storend.