rajfotografie

Creatief - Colorspot of selectieve kleur

Wat is een colorspot?

colorspot

Een foto waarin maar één kleur voorkomt, heet een 'colorspot'. Alle andere kleuren zijn grijstinten. Die ene kleur in je foto trekt dan de meeste aandacht.

Een colorspot maken is niet moeilijk. Je verwijdert eerst alle kleur uit je foto en voegt dan één kleur toe. Het colorspot-effect werkt het beste wanneer die ene kleur ook maar een keer voorkomt. Dat is meestal niet zo omdat veel kleuren samengesteld zijn uit meer dan een kleur.

In rood bijvoorbeeld zit meestal ook wat oranje of geel. Wil je een gele colorspot maken dan zie je ook rode voorwerpen 'kleuren' en dat wil je niet. Experimenteren met de kleurverzadiging en de luminantie van de kleur kan dan helpen.

Maak zelf eens een colorspot en ontdek of je foto er aantrekkelijker van wordt om naar te kijken of juist helemaal niet.

aan de slag met je colorspot

1- Kies een foto die een paar heldere kleuren bevat, liefst basiskleuren zoals rood, geel of blauw. Verwijder met Photoshop, Lightroom of een ander bewerkingsprogramma alle kleur uit je foto. Dat doe je door de waarden voor kleur, verzadiging en luminantie op nul of -100 te zetten.

2- Kies de kleur die je wilt benadrukken en zet van die kleur de verzadiging en luminantie zo, dat de gekozen kleur helder wordt. Soms zal je de belichting of de zwarte tinten wat moeten bijstellen om de foto voldoende helder te krijgen.

Dat is alles!

Colorspot met één kleur

De volgende vier foto's tonen achter elkaar de originele foto (1), de foto waar alle kleur uit is (2) en een colorspot met alleen rode sneakers (3) en als laatste een colorspot met de kleur van de bank (4). Ook de lampenkap licht nu een beetje op, die was crèmekleurig waar ook geel in zit. De stenen muur en de grond waren beide grijs. Dat verandert dus niet.

Vind je de rode sneakers niet mooi dan verander je de kleuren zo dat bijvoorbeeld alleen de bank in kleur wordt weergegeven. Zie foto 4.

             

De kleuren in deze voorbeeldfoto zijn relatief makkelijk. Vaak zullen kleuren samengesteld zijn uit meer dan een kleur. Dat heeft tot gevolg dat het toevoegen van kleur ook invloed zal hebben op andere delen van je foto waarin de gekozen kleur ook voorkomt. Je ziet dat niet direct maar wel wanneer je kleur gaat toevoegen of verminderen. Goed zoeken naar de juiste kleurverhouding kan dan best lastig zijn!

Colorspot met twee kleuren

Je kunt ook een colorspot maken met twee kleuren. Dat geeft een ander effect. Het kan de colorspot aantrekkelijker maken of juist niet! Gewoon proberen en kijken wat het beste resultaat geeft.

Onderstaande foto's laten een colorspot met twee kleuren zien. De uitgangsfoto is veelkleurig. Er zit rood, magenta, mint, geel, roze, groen, goud en zwart in.

                  

In de derde foto zijn geel en mint aangezet. In de vijfde foto een andere combinatie, mint en rood.

Vaak moet je een beetje experimenteren met de kleuren. Vooral wanneer je te maken hebt met gecombineerde kleuren is het maken van een colorspot een uitdaging.