Om mooi strooilicht te krijgen gebruiken fotografen vaak een fotoparaplu. Dat is een speciale paraplu waarvan de binnenkant reflecterend is. De paraplu staat op een standaard waarop ook een flitser is gemonteerd. De camera triggered het afgaan van de flitser en het model wordt mooi met strooilicht verlicht.
Een fotoparaplu is meestal bijverlichting om harde schaduwen in de foto te verminderen. Plaats de paraplu verderaf of dichterbij om de lichtintensiteit van de bijverlichting optimaal te doseren.
Maar een paraplu is ook te gebruiken als hoofdverlichting. Monteer een vaste lichtbron boven in de paraplu en laat een model de paraplu vasthouden.
Afhankelijk van de positie van de paraplu en de verlichting, valt het licht onder verschillende hoeken op het model. Fotografeer vanaf statief met een hogere ISO-waarde. Bekijk het resultaat en pas zo nodig de positie van de paraplu aan of wijzig ISO-waarde, diafragma en sluitertijd.
foto: Nanette Tiesema-de LangeEen fotoparaplu kost vaak niet meer dan rond de 20 Euro. Een vaste lichtbron is heel gemakkelijk zelf te maken van een draagbare ledlamp met een wit plastic kap erop om het licht in de paraplu te verstrooien. Goedkope onderdelen dus die ook eindeloos te variëren zijn door geen witte plastic kap maar een gekleurde op de ledlamp te bevestigen. Veel fotoplezier voor weinig geld!
Een fotoparaplu is een typisch studiogereedschap. Maar het is niet verboden om de paraplu mee naar buiten te nemen naar bijvoorbeeld een park of donker bos. Let wel op de wind, een paraplu waait gemakkelijk om of weg!
De volgende foto's zijn gemaakt in een park, het is donker en de belichting is gevarieerd. Ook de ISO-waarde is gevarieerd. De minimum ISO-waarde was 250 en het maximum 3200.
Krijg je toch te veel ruis in je foto dan helpt ruisreductie van Lightroom redelijk en Dfine uit de NIK-collectie wat beter.
Ruis in een contrastrijke foto kan ook heel mooi zijn. Dat is dus naar keuze van de fotograaf.
Bij de volgende foto is een externe flitser gebruikt om de omstandigheden te laten zien waaronder de foto's gemaakt zijn.
Eén enkel lichtpunt in een foto geeft een wat spookachtig effect. Door de foto een beetje te bewerken - meer contrast, zwartwit of een enkel kleuraccent - ontstaat een aantrekkelijke afbeelding.
Dit kleine experiment laat zien dat je met beperkte middelen en veel enthousiasme heel leuke en sprankelende foto's kunt maken.
Een volgende fase zou kunnen zijn om het model met paraplu uit de afbeelding te isoleren en er een forse regenbui achter te plakken. Voor de liefhebbers van Photoshop!